Hayvansal besinlerin, trans yağ içeren fast food ve kızartma ürünlerinin aşırı tüketilmesi sonucunda ortaya çıkan kolesterol hastalığı, ortalama son 30 yıldır, 40 yaş üstü insanların birçoğunda görülüyor. Bunun sebebi, yukarıda bahsettiğimiz tüketim biçiminin yaygınlaşmış hale gelmesi.
Kolesterol tespiti şu anda kolorimetri, kromatografi ve enzimler kullanılarak yapılıyor ancak bu yöntemler ya son derece agresif reaktifler ya da karmaşık ve pahalı ekipmanlar gerektiriyorlar. Bilim insanlarının ortaya çıkardığı yeni alternatif, bu durumun zorluklarını ortadan kaldıracak gibi görünüyor.
İcat edilen yeni cihaz, normalden çok daha ucuza ve hızlı bir şekilde kolesterolü tespit edebiliyor
UrFU Analitik Kimya Departmanından Doçent Doktor Andrei Okhokhonin, buluşun arkasındaki anahtar keşfi şöyle açıklıyor: “En uygun fiyatlı seçeneklerden biri olan bakır klorürün, kolesterole karşı oldukça duyarlı olduğunu keşfettik.”
Bilim insanlarının buluşu, kolesterol seviyelerini tespit etmek için az miktarda kan gerektiriyor, o kadar. Örnek kan, asetonitril içinde bir bakır klorür çözeltisi içeren bir analiz çipine konuluyor. Voltametrik analiz cihazına bağlı bir elektrot içeren bu çip, analiz sonuçlarını bu sayede veriyor.
Yeni çipin kolesterol seviyelerini analiz etme yeteneği ayrıca, kan bileşimi için önemli olan diğer kan maddelerini filtrelerken kolesterolü seçici bir şekilde emen moleküler baskılı polimerlere sahip manyetik nano parçacıkları dahil etme avantajına da sahip.
Sistemin tüm elemanlarının entegre edildiği mikroakışkan çipin 3 boyutlu yazıcıda yazdırılması, cihazın üretim sürecini de kolaylaştırarak daha hızlı hale getiriyor. Bilim insanları, yaptıkları ilk testin biyolojik numuneler üzerinde değil, kan serumunu taklit eden model solüsyonlar üzerinde yapıldığını belirtiyor. Araştırmacıların çalışmalarının bir sonraki aşaması, sistemi gerçek kan örnekleri üzerinde test etmek olacak.